Francie

Untitled-2

Francie, země jejíž tradice a kultura je s vínem neoddělitelně spjata. Historie vinařství zde sahá mnohá staletí do minulosti, přes antické Řeky, kteří se usadili v oblasti dnešní Marseille, galské zdokonalení způsobu výsadby viničů, středověké mnichy až po Napoleona Bonaparte.

Země božských vín

Základním konceptem francouzských vín je myšlenka terroirů – jedinečnosti oblastí, ve kterých jsou jednotlivé vinice vysázeny. Každé víno je odrazem unikátní kombinace půdy, klimatu a mnoha dalších aspektů, které zasahují nejen do chutě, ale i vůně a barvy vína. Styl jednotlivých vín je spojen s konkrétními víny přes systém geografických oblastí nazývaný Appellation d'Origin Proteinée (AOP). Pravidla označení pečlivě určují, které odrůdy hroznů, jejich poměr, způsob výroby a pěstování je v dané oblasti schválený a napomáhá tak udržovat vysokou kvalitu vína s důrazem na historickou tradici a rozmanistost jednotlivých oblastí, které mohou pokrývat celý region, jednotlivé vesnice, či jen dokonce konkrétní vinice.