Sangiovese
Sangiovese, odrůda produkující nádherná červená vína patří k tomu nejlepšímu co Itálie nabízí. Původ názvu můžeme hledat v latinském sanguis Jovis – „krev Joveho“, které odkazuje na římského boha Jupitera. Sangiovese vzniklo zkřížením odrůd Ciliegiolo a Calabrese Montenuovo. Tato odrůda je jádrem mnoha světoznámých vín – Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, či Chinati. V modernějším pojetí je součástí vín SuperTuscan, kde je často míchána s odrůdami jako Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, či Merlot. Mimo oblast Toscana, je Sangiovese široce rozšířeno ve vinohradech Umbrie, Marche. Na ostrově Corsica je známo pod názvem Nielluccio. Sangiovese je ceněno pro své taniny a vyváženost. Pro mladé Sangiovese je charakteristická chuť jahod a lehká kořenitost. Svého vrcholu dosahuje precizním zráním v sudech.