Merlot
Merlot, odrůda těšící se velké oblibě nejen pro lehkou pitelnost, ale i sametovou měkkost, která v mnohých cuvée zjemňuje odrůdy bohaté na tříslovinu a dodává jim květnatost a ovocnost. Vynikající úrovně dosahuje na pravém břehu řeky Gironde v Pomerolu a St. Emilionu, kde je základní složkou ikonických vín z Château Petrus. Odrůda má v tomto regionu i původ. Etymologii názvu můžeme hledat v okitánském slově „merlot“ a francouzském „merle“ – obě slova znamenající kos. Není náhodou, že právě tento opeřenec si na tmavých bobulích s černomodrým leskem velmi často pochutnává. Vlastnosti této odrůdy se liší v závislosti od způsobu vinifikace, zrání a terroiru, z kterého vzešlo. Vůně mladého vína připomíná švestky, višně a třešně, červený rybíz či jahody. U vín, které prošli zráním v sudu nacházíme tóny ušlechtilého dřeva, kávy, čokolády, skořice, kůže, či tabákových listů.