Francie
Země, jejíž tradice a kultura je s vínem neoddělitelně spjata. Historie vinařství zde sahá mnohá staletí do minulosti. Od antických Řeků, kteří se usadili v oblasti dnešní Marseille, středověké mnichy až po Napoleona Bonaparte. Základním konceptem francouzských vín je myšlenka terroirů – jedinečnosti oblastí, ve kterých jsou vinice vysázeny. Každé víno je odrazem unikátní kombinace půdy, klimatu a mnoha dalších aspektů, které zasahují nejen do chutě, ale i vůně a barvy vína. Styl jednotlivých vín je spojen s konkrétními víny přes apelační systém geografických oblastí. Vrcholem jsou apelace Appellation d'Origin Proteinée (AOP – dříve zkratka AOC). Pravidla označení pečlivě určují, které odrůdy hroznů, jejich poměr, způsob výroby a pěstování je v dané oblasti schválený. Napomáhá tak udržovat vysokou kvalitu vína s důrazem na historickou tradici a rozmanitost jednotlivých oblastí.