Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon je nejznámější a nejrozšířenější odrůda světa, která získala svou oblibu pro typickou vůni černého rybízu (cassis) a plnější chuť bohatou na třísloviny a koření. Ve Francii dominuje na levém břehu řeky Gironde v Bordeaux, tvoří součást cuveé velkých vín. V Itálii se podílí mimo jiné na vínech SuperTuscan. Odrůda má svůj původ ve francouzském regionu Bordeaux. Vznikla křížením odrůdy Cabernet Franc se Sauvignonem Blanc. Tyto rodičovské odrůdy ji propůjčili část svých názvů, kdy francouzské slovo „sauvage“ (divoký) odkazuje na její bujný vzrůst a latinské slovo „carbon“ (černý) odkazuje na tmavé zbarvení bobulí. Aromatické tóny černého rybízu, švestek, ostružin, tmavé moruše, třešně, višně, lékořice, skořice, které jsou při zrání v sudu doplněny o tóny čokolády, kávy, kakaa a vanilky se projevují i v chuti. Dlouhé zrání otvírá možnosti pro tóny tabáku, kůže a příjemné živočišné podtóny.