Nápověda

Nápověda slouží jako mini návod pro snadnou orientaci ve všem co se týká světa vína, aby pro Vás byl následný výběr co nejjednodušší a mohli jste si smlsnout na víně přesně podle Vašich chutí a představ. Zároveň, pokud jste vinnými nováčky a rádi byste se dozvěděli i jak víno správně skladovat a servírovat (aby Vám co nejdéle vydrželo a jeho chuť a vůně měla největší šanci se projevit tak jak vinař při jeho výrobě zamýšlel), jste na správném místě!

jpluArtboard 1
jpluArtboard 1

Máme pro vás pár tipů jak poznat jaké víno si kupujete a co od něj můžete očekávat ještě než láhev samotnou vůbec otevřete. Chuť vína se zpravidla odvíjí od odrůdy z jaké je vyrobené, místa kde je vyrobené a samotného způsobu jeho výroby.

Jak číst etikety

I přestože je lákávé si víno vybrat pouze podle toho, jestli se Vám etiketa líbí, nebo nelíbí, můžeme z ní vyčíst množství zajímavých informací o víně. Některé etikety sice poskytují pouze minimální množství informací, které spoléhají na určité znalosti kupujícího o víně, ale velké množství vinařů uvádí informaci alespoň o samotném jméně vína, producentovi, odrůdovém složení, místě odkud pochází, ročníku či objemu alkoholu. Někteří uvádí i stručnou charakteristiku vína.

 

Odrůdy a blendy

Základním ukazatelem vůně a chuti vína je z jaké odrůdy je vyrobeno. Vína se vyrábí jako jedno odrůdová, či jsou tvořena tzv. blendy, kdy dojde k smíchání několika různých odrůd dohromady. Odrůdové složení vína je regulováno lokálními předpisy a v určitých oblastech dovolují užití pouze určitých odrůd, či regulují jaké odrůdy a v jakém poměru mohou být míchány. O jednotlivých odrůdách a blendech se můžete více dočíst v pravidelně psaných článcích na našem blogu.

Apelační systémy

Apelace je zákonem chráněné označení zeměpisného původu. Tento termín je zpravidla používán ve vztahu k místu, kde se hrozny pěstují. Každá země si však sama určuje vlastní apelační členění a pravidla. V některých případech víno nesmí uvádět označení, pokud nejsou splněny i jiné podmínky společně s geografickou polohou - např. jaké odrůdy mohou být pěstovány, způsob výroby, či hustota vysázení viničů. S apelacemi je často spojena i prestiž a kvalita vína.

Jak degustovat?

Pití vína je jako poslech hudby - jsou zde hlasité a měkké tóny, spousta informací k pohlcení. Každý má jedinečný vkus, takže "dobré" a "špatné" je naprosto subjektivní. Jakmile rozluštíte své chutě a preference, můžete tyto znalosti použít k nalezení dalších vín, která vás budou bavit. Základem je mít správnou skleničku, ve které se víno dokáže rozvinout a správně ho servírovat (na teplotě záleží!). Pro detailní poznání vína stačí použít jednoduchý klíč: barva, vůně a chuť. A hlavně dobrou náladu a otevřenou mysl!

Párování vína s jídlem

Dobré zprávy: Když si vyberete jídlo a víno, nemusíte se učit složitým systémům pro výběr správné láhve, abyste vylepšili to, co jíte. Několik jednoduchých tipů vám pomůžou k úspěšnému snoubení, experimentování a dolaďování všemožných kombinací vín a pokrmů. Pár základní pravidla, kterých je dobré se držet lze shrnout jako: pijte a kombinujte to co chutná vám, hledejte balanc, dbejte na strukturu, párujte víno s dominantním rysem pokrmu a myslete na úpravu a koření použité v pokrmu.