Itálie
Země, jejíž název se již prakticky stal synonymem pro skvělá a rozmanitá vína. Vinice pokrývají svahy všech italských regionů, od severního Trentina až po středomořský ostrov Sicilia. Bohatá historie pěstování vína v Itálii sahá až k Etruskům a antickým Řekům, kteří se v oblasti Apeninského poloostrova usídlili. Vinařský um těchto národů dále bohatě rozvíjeli Římané, kteří se postarali o rozvoj a vysokou organizaci produkce. Zasloužili se o zavedení výrobních technik jako zrání v dřevěných sudech a lahvování. Italské vinařské regiony korespondují s dvaceti administrativními regiony Itálie. Vrchol italského vinařství se ukrývá v 74 Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) apelacích, které se rozprostírají napříč celou Itálií. Největší koncentrace těchto prestižních apelací se však nachází v severoitalských regionech Piemonte, Toscana a Veneto.